Konserwa wieprzowa w słoiku

pyszna domowa wędlinka

Dodany przez:

Konserwa wieprzowa w słoiku

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 piers z kurczaka, o wadze 0,5 kg
  • 2 kg boczku wieprzowego
  • 2 kg szynki wieprzowej lub łopatki
  • Skórki wieprzowe wycięte z boczku o wadze 3 kg
  • Vegeta, u mnie 3,5 łyżki, można dać sól zamiast Vegety
  • 2 łyżki peklosoli
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Duża szczypta gałki muszkatołowej
  • Po 1 listku laurowym na każdy słoik
  • Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
  • 1 szklanka wody zimnej i przegotowanej

Przygotowanie

  1. Boczek, szynkę lub łopatkę zemleć a filet z kurczaka pokroić w kostkę. Połączyć.
  2. Dodać sól peklową, Vegetę, pieprz, czosnek, majeranek,gałkę muszkatołową i wyrobić przez kilka minut.
  3. Mięso przykryć i odstawić na kilka godzin lub na dobę.
  4. Następnie dodać wodę i znów połączyć dokładnie.
  5. Ja dodałam 1 szklankę wody ale sądzę, że z powodzeniem można dodać 2 szklanki.
  6. Mięso nakładać w słoiki dokładnie wypychając pęcherzyki powietrza.
  7. Dodać listek, ziele i zakręcić słoiki.
  8. Pasteryzować 1 godzinę i na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
  9. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
  10. Z tej porcji mięsa otrzymałam 14 słoików 0,5 litrowych
Śniadanie mięso przekąska kolacja boczek szynka pierś kurczaka sól peklowa skórki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze