Kołaczyki serowe

Pyszne i smaczne idealne do podwieczorek.

Desery

Czas przygotowania:
300 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Składniki:

  • 500g twarogu
  • 200g masła
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • woda
  • 4 łyżki cukru
  • margaryna

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Twaróg utrzeć z masłem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na 4 godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm.Wykroić z niego taką samą liczbę krążków szklanką i kieliszkiem.
  • Jajka roztrzepać z 2 łyżeczkami wody, posmarować krążki i posypać cukrem.Mniejsze placuszki położyć pośrodku większych i odstawić w chłodne miejsce na 20 minut.
  • Kołaczyki ułożyć na blasze posmarowanej margaryną.Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zrumienią.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy