Kokosanki

Przepis dostałam kiedyś od znajomej mojej babci, więc testowany jest już ładnych parę lat.

Deseryciastka

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 188 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • wiórki kokosowe ok. 150 gram

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukier, masło i mleko zagotować i przestudzić. Dodać miód, wymieszać łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jajko.Dobrze wymieszać, przelać do blaszki 25x40 cm, piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Gdy wystygnie ciasto pokroić na średniej wielkości kwadraty. Składniki polewy (oprócz wiórek) rozpuścić. W jeszcze ciepłej polewie maczać ciastka i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy