Kodafa jerozolimska

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 430 kcal Składniki na 12 porcji

Dodany przez:

Kodafa jerozolimska

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
430 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki kuskusu
  • 20 dag masła
  • jajko
  • sól
  • 20 dag mozzarelli
  • 40 dag serka ricotta lub tłustego twarogu
  • 1 i 1/2 szklanki (350 ml) płynnego miodu
  • 2 nitki szafranu
  • łyżeczka wody pomarańczowej lub soku z cytryny
  • 6 łyżek (10 dag) posiekanych pistacji

Przygotowanie

  1. Kuskus wsypać do dużej miski i zalać 2 szklankami wrzątku. Wymieszać widelcem, przykryć i odstawić na 30 minut, aż kuskus całkowicie wchłonie płyn.
  2. Lekko przestudzony kuskus pokruszyć palcami lub widelcem. Dodać masło, jajko, szczyptę soli i wymieszać.
  3. Połowę kuskusu włożyć do tortownicy (śr. 25–30 cm), wyrównać. Mozzarellę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać, wymieszać z ricottą oraz 2 łyżkami miodu. Masę serową równomiernie rozłożyć na kuskusie. Przykryć resztą kaszki kuskus, lekko przycisnąć ręką i wyrównać. Piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nastawić funkcję grill.
  4. Do rondelka wlać pozostały miód, dodać szafran i pół szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5–7 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać wodę pomarańczową lub sok z cytryny i wymieszać. Polać upieczoną kodafę.
  5. Ciasto ustawić pod grillem i zapiekać, aż wierzch się zrumieni i utworzy się złocista skórka. Deser wyjąć z pieca, posypać pistacjami. Kroić jak tort, podawać na ciepło.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ciasta Wielkanoc deser dla dzieci kuskus kodafa jerozolimska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy