Kasza manna z figami i masłem orzechowym

Kasza manna z owocami to doskonały sposób na pyszne i pożywne śniadanie. Całkowicie wegańska zupa mleczna z owocami jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 300 ml mleka ryżowego
    3 łyżki kaszy manny
     2łyżki syropu daktylowego lub innego słodzika
    1 łyżka masła orzechowego
    2 figi
    1 banan
    1 łyżka nasion chia
    ½ granata

Przygotowanie

  1. Kasza manna z owocami to pyszny pomysł na pożywne śniadanie. Zupa mleczna w zdrowym, całkowicie roślinnym wydaniu to smak dzieciństwa w zupełnie nowej wersji.

    Właściwości kaszy manny

    Kasza manna powstaje z pszenicy. Jest lekkostrawna, a jej przygotowanie jest bardzo proste! Polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. To jedna z najbardziej sycących i pożywnych kasz. Zawiera mnóstwo witamin, m.in. PP i z grupy B, a także kwas foliowy, magnes, potas, żelazo i jod. Kasza manna sprawdzi się zarówno jako samodzielna potrawa (zupa mleczna), jak i dodatek m.in. do ciast, sosów czy zup. Można z niej przygotować lekką, rzadką zupę lub gęstą masę. Ugotowaną z niewielką ilością wody lub mleka i dobrze schłodzoną można wręcz kroić nożem. Ta kasza jest wysokokaloryczna, dlatego osoby dbające o linię powinny uważać z jej jedzeniem. Kaszę mannę możemy spotkać w czystej postaci, ale także z dodatkiem otrąb pszennych. Taka wzbogacona kasza zawiera o wiele więcej błonnika i witamin.

    Wykonanie

    Mleko ryżowe zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i intensywnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dosładzamy syropem daktylowym i dodajemy masła orzechowego. Mieszamy, aż kasza nie zgęstnieje. Figi kroimy w ćwiartki, banana w plasterki, a granata obieramy. Do misek przekładamy kaszę mannę. Dekorujemy bananami, figami, nasionami chia i granatem. Podajemy na ciepło.
     

owoce Śniadanie masło orzechowe wege kasza figi manna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze