Karmelowe shortbread

To ciasto przypadnie amatorom karmelu. Spód przypomina tradycyjne szkockie shortbread.

kruche ciastoDeserykarmel

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 169 głosów)

Składniki:

  • Składniki na kruchy spód:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru lub brązowego cukru
  • Masa toffi:
  • puszka gotowej masy toffi lub mleko skondensowane słodzone
  • Masa czekoladowa:
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spód:
  • Posmarować tłuszczem blaszkę o wymiarach 19x29 cm. W misce wymieszać przesiana mąkę i cukier, dodać masło i zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piecw 190 C przez 20 min, aż nabierze złocistego koloru.
  • Masa toffi:
  • Użyć gotowej masy toffi w puszce lub gotować (pod przykryciem) przez 2-3 godziny mleko skondensowane słodzone.Masę wyłożyć na upieczony spód.
  • Masa czekoladowa:
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Następnie polać nią karmel.
  • Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy