KARKÓWECZKA PIECZONA Z CHRZANOWĄ NUTKĄ

Wyśmienite połączenie pieczonego mięsa z sosem chrzanowym - idealne na Święta.

dodany przez: justi2211

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)


Składniki:

  • karkówka - 1 kg (w zależności od ilości gości)
  • musztarda francuska - mały słoiczek
  • sól gruboziarnista - 1 kilogram
  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki chrzanu
  • mąka - płaska łyżka
  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne wysypać solą.
  • 2. Na soli ułożyć osuszony kawałek karkówki i dokładnie posmarować go musztardą ze słoiczka.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić karkówkę uprzednio przykryć folią aluminiową, by musztarda nie spaliła się. Piec w zależności od wielkości - 1 kg mięsa 1 godzinę
  • 4.Obrać ziemniaki , pokroić na ćwiartki - posypać przyprawą do ziemniaków i ułożyć na lekko posmarowanej olejem blaszce. Piec razem z karkówką.
  • 5. Przygotować sos - do rondelka wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy bulion i chrzan - doprowadzamy do wrzenia, następnie zagęszczamy mąką - w razie potrzeby dosalamy.
  • 6. Upieczoną karkówkę kroimy na plastry polewamy obficie sosem chrzanowym, podajemy z opieczonymi ziemniakami.
  • Karkówka wyśmienicie smakuje na gorąco a także na zimno!!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy