Kapuśniak z grochem i karmelem

Karmel w zupie? Wszystkich sceptyków przekonujemy - tak, to bardzo dobry pomysł. Zwłaszcza, kiedy mówimy o kapuśniaku z grochem.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 łyżki grochu łuskanego, w połówkach
  • 70 dag kapusty kiszonej
  • 70 dag wędzonych żeberek
  • 1 i 1/2 l mocnego wołowego bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • nieobrane winne jabłko
  • 10 dag wędzonych śliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru

Przygotowanie

  1. Groch dokładnie płuczemy, zmieniając wodę dwukrotnie. Zostawiamy go w wodzie na 2 godz. Kapustę dobrze odciskamy, zachowując sok, kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka dzielimy na kawałki po 2 kostki, wstawiamy do garnka, zalewamy bulionem, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i przekrojone jabłko. Gotujemy 30 min. Wyjmujemy żeberka i jabłko. Mięso obieramy z kości i wrzucamy ponownie do zupy.
  2. Śliwki kroimy w cienkie paski, dorzucamy do bulionu. Cebule drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i rumienimy na złoty kolor. Przekładamy do garnka z zupą. Na patelnię po smażeniu wsypujemy cukier i wlewamy sos sojowy. Zostawiamy na 2 min, dopóki nie zrobi się karmel.
  3. Teraz dodajemy kapustę, przecier pomidorowy, kminek, prażymy przez 5 min, mieszając drewnianą łyżką. Zawartość patelni przekładamy do bulionu, dorzucamy odcedzony groch, doprawiamy imbirem. Dolewamy sok zachowany z kapusty, gotujemy na małym gazie przez 30–40 min. Doprawiamy pieprzem i serwujemy, można z dodatkiem łazanek.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
zupa karmel wege kapuśniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze