Kandyzowana skórka pomarańczowa

Wspanialy dodatek do ciast i deserów.. Skórka własnej roboty, bez konserwantów i chemii.

Dodany przez:

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 200 gr skórki pomarańczowej
  • 1 szkl cukru
  • woda

Przygotowanie

  1. Skórkę pomarańczową pokroić na kawałki duże lub małe, zależnie od tego co potrzebujemy. Zalać wodą zagotować i pogotować ok 5 min, czynnośc powtórzyć w celu zmniejszenia goryczki. Odcedzić.
  2. Cukier zalać pół szkl wody i ugotować syrop. Kiedy już zacznie bulgotać wtedy dodać skórki pomarańczowe i od czasu do czasu mieszając pogotować w syropie ok 15-20 min na bardzo wolnym ogniu. Przełożyć do słoiczka i używać do ciast.
przetwory woda deser cukier skórka pomarańczowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze