1. Wszystkie składniki z listy "Kaczka" mieszamy razem:
czosnek i szczypior kroimy drobno
kaczkę nacinamy ma skórze w kratkę i zalewamy powstałą marynatą.
2. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny
3. Po tym czasie wyjmujemy, czyścimy z marynaty, mięso osuszamy papierowym ręcznikiem.
4, Na patelni rozpuszczamy oliwę i przesmażamy piersi - najpierw zrumieniamy od strony skóry a potem spodu - aż do wierzchniego zrumienienia obu stron. Po przesmażeniu kaczkę odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym
5. dno woka wykładamy folią aluminiową, na dno wsypujemy herbatę i zioła do wędzenia. Na to kładziemy "ruszt" ( w zależności od stanu posiadania może to być metalowy/bambusowy koszyk do gotowania na parze, bądź konstrukcja wykonana z patyczków do szaszłyków - ważne, żeby mięso nie dotykało herbaty na dnie woka.
6. na ruszt kładziemy osuszoną kaczkę, dokładnie przykrywamy pokrywką na początek właczamy wok na pełny gaz. Kiedy zacznie pojawiać się dym, zmniejszamy moc palnika do minimum i utrzymujemy tak przez ok 60 minut.
7. w tym czasie zlewamy około 2 łyżki powstałego w trakcie smażenia kaczki tłuszczu i przesmażamy na nim suchy ryż. Potem zalewamy go wodą dodajemy kostkę rosołową, curry i kurkumę i dalej gotujemy.
8. marynatę prelewamy przez drobne sitko (pozostanie nam na nim czosnek, imbir i szczypior) - dorzucamy to do gotującego się ryżu.
9. ryż gotujemy stopniowo dolewając wody gdy się wygotuje aż ten będzie gotowy (należy sprawdzać na bieżąco gdyż w zależności od tego jaki ryż wybierzemy będzie on się gotował w różnym czasie)
10. Kaczkę zdejmujemy z woka i kroimy w plastry, podajemy z gorącym risotto.
Ps. w przypadku nadmiaru przyrządzonego mięsa będzie ono równie dobrze smakowało na zimno na kamapkach ;)
Komentarze