Kaczka wędzona w dymie herbacianym z aromatycznym rissotto

Aromatyczna marynowana kaczka wędzona w woku z pysznym risotto, wbrew pozorom bardzo prosta :)

dania mięsnerisotto

Czas przygotowania:
210 min.
Kalorie:
700 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)

Składniki:

  • Kaczka:
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 czubate łyżki tartego imbiru
  • pół główki czosnku
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżka ketchupu
  • łyżka mielonego kolorowego pieprzu
  • Risotto:
  • 200g ryżu
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • łyżka oliwy do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu)
  • Do wędzenia:
  • garść herbaty liściastej
  • jałowiec
  • rozmaryn
  • (można użyć innych ziół)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Wszystkie składniki z listy "Kaczka" mieszamy razem:
  • czosnek i szczypior kroimy drobno
  • kaczkę nacinamy ma skórze w kratkę i zalewamy powstałą marynatą.
  • 2. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny
  • 3. Po tym czasie wyjmujemy, czyścimy z marynaty, mięso osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 4, Na patelni rozpuszczamy oliwę i przesmażamy piersi - najpierw zrumieniamy od strony skóry a potem spodu - aż do wierzchniego zrumienienia obu stron. Po przesmażeniu kaczkę odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym
  • 5. dno woka wykładamy folią aluminiową, na dno wsypujemy herbatę i zioła do wędzenia.  Na to kładziemy "ruszt" ( w zależności od stanu posiadania może to być metalowy/bambusowy koszyk do gotowania na parze, bądź konstrukcja wykonana z  patyczków do szaszłyków - ważne, żeby mięso nie dotykało herbaty na dnie woka.
  • 6. na ruszt kładziemy osuszoną kaczkę, dokładnie przykrywamy pokrywką na początek właczamy wok na pełny gaz. Kiedy zacznie pojawiać się dym, zmniejszamy moc palnika do minimum i utrzymujemy tak przez ok 60 minut.
  • 7. w tym czasie zlewamy około 2 łyżki powstałego w trakcie smażenia kaczki tłuszczu i przesmażamy na nim suchy ryż. Potem zalewamy go wodą dodajemy kostkę rosołową, curry i kurkumę i dalej gotujemy.
  • 8. marynatę prelewamy przez drobne sitko (pozostanie nam na nim czosnek, imbir i szczypior) - dorzucamy to do gotującego się ryżu.
  • 9. ryż gotujemy stopniowo dolewając wody gdy się wygotuje aż ten będzie gotowy (należy sprawdzać na bieżąco gdyż w zależności od tego jaki ryż wybierzemy będzie on się gotował w różnym czasie)
  • 10. Kaczkę zdejmujemy z woka i kroimy w plastry, podajemy z gorącym risotto.
  • Ps. w przypadku nadmiaru przyrządzonego mięsa będzie ono równie dobrze smakowało na zimno na kamapkach ;)
  • Smacznego

Kalorie: 700

Porady

Zobacz też: Burger z kaczki z marynowaną czerwoną kapustą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy