Kaczka nadziewana kaszą z jabłkami pieczonymi i żurawiną

Pyszna kaczka z jabłkami:)

dania mięsne

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
450 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 30 dkg kaszy gryczanej
  • 50 dkg karkówki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 10 dkg wątróbki
  • bulion grzybowy do ugotowania kaszy
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,majeranek
  • 4 jabłka do pieczenia
  • konfitura żurawinowa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaczke wyluzowac od kosci,natrzec solą majerankiem.Kaszę ugotować na sypko w bulionie,cebule zeszklić na maśle.Na masle podsmażyć również wątróbkęi przepuścic przez maszynkę.Ubić piane z białek i wszystkie składniki połączyc [również z pokrojoną natką pietruszki] .Przyprawić do smaku i masą nadziac kaczkę.Piec 1;5 godziny w temp 180 stopni.C
  • Jabłka do kaczki pokroić w grupsze 8semki nacierac jabłka masłem i posypac majerankiem i piec z kaczką .

Kalorie: 450

Porady

Zobacz też: Pierś z kaczki z anyżowym sosem i cykorią

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy