Jabłuszkowiec z cynamonową kruszonką wg Aleex

Pyszne, oryginalne ciasto z jabłkami

dodany przez: Aleex

ciasto z jabłkami Desery kruszonka

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 160 głosów)


Składniki:

  • • 200 g biszkoptów
  • • 3 łyżki roztopionego masła
  • • 1 kg kwaśnych jabłek
  • • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • • 1 mały cukier waniliowy
  • • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • • 2 pełne łyżki mąki
  • • 1 jajko
  • • 1 łyżka soku z cytryny
  • • 1 łyżeczka masła do natłuszczenia blaszki
  • Kruszonka:
  • • 100 g zimnego masła
  • • ¾ szklanki mąki krupczatki
  • • ½ szklanki cukru
  • • 1 pełna łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem (1 łyżeczką) i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Biszkopty rozdrobnić na piasek. Dolać 3 łyżki roztopionego masła. Wymieszać, aby powstała konsystencja mokrego piasku.
  • 3. Masą wylepić dno i boki tortownicy. Odstawić ponownie w chłodne miejsce.
  • 4. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  • 5. Do miski włożyć jajko, śmietanę, cukier i cukier waniliowy, dodać 2 łyżki mąki. Zmiksować na puszystą masę.
  • 6. Masą zalać pokrojone jabłka, delikatnie wymieszać.
  • 7. Jabłka przełożyć do tortownicy, wyrównać.
  • 8. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
  • 9. Wstawić do nagrzanego do 185 stopni C (dół + termoobieg) piekarnika na 50 minut. Na ostatnie 5 minut można podnieść temperaturę do 195 stopni C.
  • 10. Ciasto przestudzić. Kiedy jest gorące, masa z jabłkami jest półpłynna – taka ma być.
  • 11. Kroić na porcje, można podawać np. z gałką lodów.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/09/jabuszkowiec-z-cynamonowa-kruszonka-wg.html
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy