Jabłka z żurawiną i malinami.

Przy nadmiarze jabłek papierówek wymyślam przeróżne wersje przetworów z ich udziałem.

Dodany przez:

Jabłka z żurawiną i malinami.

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ok.20 średniej wielkości jabłek papierówek
  • 10 dag żurawiny z z cukrem trzcinowym
  • ok.15-20 malin
  • cukier do smaku wg. uznania -ok.0,5 szklanki u mnie

Przygotowanie

  1. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki .Włożyłam je do rondla z grubym dnem,wlałam łyżkę wody i na małym ogniu podgrzewałam,aż puściły trochę soku.Wsypałam żurawinę i maliny i cały czas gotowałam co chwilę mieszając. Dosypałam cukru ,wymieszałam i tak długo razem gotowałam,aż jabłka częściowo się rozpadły a częściowo były szkliste. Gorącą masą napełniłam słoiki,dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem na ok.pół godziny. Z tej porcji wyszły dwa słoiki.Jeden ok.330 ml a drugi chyba ok.700 ml (do szarlotki). Kolor i smak jest wyborny polecam!
przetwory jabłka Dżem maliny papierówki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy