Jabłka w cieście

wyśmienity deser albo przystawka

Dodany przez:

Jabłka w cieście

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • jabłka (lekko kwaskowe) - 1 kg
  • mąka - 150 g
  • śmietana 18% (może być kwaśna) - 1 opakowanie
  • jajka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • bita śmietana (np. śnieżka) - 1 opakowanie
  • cukier puder
  • mleko - 150 ml
  • olej - 0,5 litra
  • cynamon
  • sok cytrynowy

Przygotowanie

  1. Do śmietany wbić jajka, dodać cukier waniliwy, proszek do pieczenia, mąkę, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszać.
  2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce.
  3. Olej rozgrzać.
  4. Jabłka obtoczyć w mące (lub soku cytrynowym), zanurzyć w cieście i smażyć na złocisty kolor.
  5. Ciepłe jabłka posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  6. Podawać od razu, można z dodatkiem bitej śmietany.
przekąska deser wegetariańska dla dzieci jabłka przystawka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze