Idealny rostbef w ziołach

Pokrojony w cieniutkie plasterki rostbef nada się do kanapek lub jako danie główne, nie potrzebuje wielu dodatków.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 i 1/2 kg rostbefu
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • główka czosnku
  • pęczek mieszanych świeżych ziół, takich jak tymianek, rozmaryn, szałwia
  • oliwa
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 min przed pieczeniem, aby osiągnęło temp. pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 80°C. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Główkę czosnku rozłamujemy na ząbki, pozostawiając je nieobrane. Warzywa, czosnek i zioła układamy na środku dużego naczynia do pieczenia i skrapiamy oliwą. Rostbef także skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i dokładnie wcieramy w mięso.
  2. Rumienimy go na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Układamy na warzywach. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 4–4 i 1/2 godz. Jeśli chcemy dodać kartofl e, to obrane i umyte układamy dookoła pieczeni po 3 godz. Gdy kartofle będą już miękkie, wyjmujemy je razem z pieczenią, przykrywamy podwójną warstwą folii aluminiowej, aby zachować ich ciepło.
  3. Miękki, upieczony czosnek wydobywamy z łupinek, wkładamy z powrotem do brytfanny, dolewamy 1/2 szklanki bulionu i miksujemy warzywa na gładki sos. Dodajemy łyżkę zimnego masła i podgrzewamy, aż sos stanie się błyszczący i gęsty. Mięso kroimy w plastry, podajemy z kartofl ami i sosem z pieczenia.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Rostbef pieczeń zioła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy