gyrosik

gyrosik

SałatkigyrosPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 - 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawa gyros
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kapusta pekińska
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1- 2 cebule
  • 1- 2 marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika majonezu
  • 1/2 ketczupu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajka rozkłócić , dodać pół opakowania przyprawy gyros, sól i pieprz. Kostki z kurczaka przełożyć do jajek. W drugiej misce przygotować bułkę tartą. Rozgrzać olej na patelni. Kurczaka panierować w bułce i smażyć na oleju. Usmażowe cząstki przełożyć na talerz.
  • Kapustę poszatkować . Ogórki poroić w kosteczkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać w misce. Dodać wystudzone cząstki kurczaka. Majonez wymieszać z ketczupem , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem , dodać pozostałą część przyprawy gyros. razem wszystko wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy