Grzane piwo

Przygotowanie: 15 min

Napojealkoholedrink

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ziarna kardamonu
  • 2 szklanki ciemnego piwa
  • kawałek kory cynamonu
  • 3–5 goździków
  • skórka skrojona z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jasne piwo: część piwa zagotować z przyprawami i odcedzić.
  • Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę.
  • W czasie ubijania wlewać po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijać do momentu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć.
  • Wówczas wlać pozostałe piwo i wymieszać.
  • Ciemne piwo: pomarańczę wyszorować, osuszyć. Skórkę pomarańczową pokroić na cienkie paseczki.
  • Część piwa wlać do rondelka, dodać korę cynamonu, goździki i skórkę pomarańczową.
  • Szczelnie przykryć i gotować 1–2 minuty.
  • Gorący płyn przecedzić przez sitko, posłodzić i wymieszać z pozostałym piwem. Podgrzać i przelać do kufli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy