Grzane piwo

Przygotowanie: 15 min

Dodany przez:

Grzane piwo

Alkoholowe

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ziarna kardamonu
  • 2 szklanki ciemnego piwa
  • kawałek kory cynamonu
  • 3–5 goździków
  • skórka skrojona z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Jasne piwo: część piwa zagotować z przyprawami i odcedzić.
  2. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę.
  3. W czasie ubijania wlewać po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijać do momentu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć.
  4. Wówczas wlać pozostałe piwo i wymieszać.
  5. Ciemne piwo: pomarańczę wyszorować, osuszyć. Skórkę pomarańczową pokroić na cienkie paseczki.
  6. Część piwa wlać do rondelka, dodać korę cynamonu, goździki i skórkę pomarańczową.
  7. Szczelnie przykryć i gotować 1–2 minuty.
  8. Gorący płyn przecedzić przez sitko, posłodzić i wymieszać z pozostałym piwem. Podgrzać i przelać do kufli.
drinki przyprawy napoje cynamon piwo alkoholowe grzane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze