Gruszki w goździkowej zalewie

przepyszne gruszki!!

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 204 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • goździki
  • cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z gruszek pousuwać gniazda nasienne.
  • Pokroić na grube paski i ułożyć w słoikach.
  • 4 szklanki wody zagotować. Dodać 4 łyżki cukru i 8 goździków.
  • Zalewą dopełnić słoiki z gruszkami. Zakręcić.
  • Pasteryzować 15 minut.
  • Tak przygotowane gruszki stanowią wspaniałą podstawą kompotu.
  • Same gruszki mogą być wspaniałym deserem.

Porady

Zobacz też: gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy