Grillowany kurczak w boczku

Spotkanie w gronie przyjaciół jest najlepsze, gdy towarzyszy mu biesiadowanie przy grillu. Oto propozycje na soczyste mięso.

dania mięsne

Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 193 głosów)

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz utarty w moździerzu
  • boczek w plastrach
  • SAŁATA
  • kilka liści sałaty masłowej
  • garść szpinaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki kremowego octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól I pieprz
  • Sos pomarańczowy do kurczaka
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżeczka skórki z otartej pomarańczy
  • 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki
  • 3 łyżki majonezu o łagodnym smaku
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego imbiru

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filety opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę i pomieszaj z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, oliwą i tymiankiem. Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie marynatą. Włóż do lodówki na 2 godziny. Filety wyjmij z lodówki. Każdy kawałek owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczkami.
  • Rozgrzej grill. Mięso ułóż na ruszczcie i grilluj po kilka minut z każdej strony.
  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Dodaj szpinak, pomidorki pokrojone na ćwiartki i drobno posiekaną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę, pomieszaj z octem balsamicznym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę i posyp posiekaną natką. Grillowanego kurczaka posyp pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Podawaj z sałatką.
  • Sos pomarańczowy do kurczaka
  • Składniki sosu lekko ubij, dopraw do smaku przyprawami. Trzymaj 15 minut w chłodnym miejscu.

Porady

Zobacz też: kurczak amarticiana po włosku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy