Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty

Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Sam podkręca salsa.

Dania głównesalsapolenta

Czas przygotowania:
330 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 171 głosów)

Składniki:

  • Polenta:
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • Salsa:
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mięty
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek
  • Sól, Pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polenta:
  • W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut.
  • Salsa:
  • Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy