Galareta z drobiu z curry

Delikatna w smaku galareta. Podajemy ją jako zimną przekąskę z pieczywem i ćwikłą lub chrzanem.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • kurczak - 1/2 szt
  • kurze łapki - 0,6 - 1 kg
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz - 10 ziarenek
  • czosnek - 3 ząbki
  • majeranek
  • curry - 1/2 - 1 łyżeczka
  • pietruszka korzeń - 2 szt (5 - 10 dag)
  • seler - 1 mały kawałek
  • marchew - 2 średnie szt
  • groszek konserwowy - wg uznania
  • jaja na twardo - wg uznania

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, sprawiamy, osuszamy, kroimy na kawałki.
  2. Łapki - rapki kurze po dokładnym oczyszczeniu po oczyszczeniu myjemy, osączamy i wstawiamy do gotowania.
  3. Zalewamy wrzątkiem tak, by woda była około 8-10cm nad łapkami (Łapki dodajemy, by galareta miała swój własny "klej" - żelujący, by nie używać do tego celu żelatyny w proszku).
  4. Po 40 minutach od chwili, gdy rapki zaczęły się gotować dodajemy sprawionego kurczaka, marchew, pietruszkę i seler w całości, oraz liście laurowe (2 - 3 szt), pieprz w ziarenkach i gotujemy na wolnym ogniu, tak, aby kurczak się nam ugotował, a rapki dobrze rozgotowały, wtedy puszczą klej.
  5. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek, sól, czosnek roztarty z solą i curry.
  6. Odstawiamy i przecedzamy... marchew kroimy na plasterki i rozkładamy do naczyń, w których będzie galareta.
  7. Selera i pietruszkę możemy wykorzystać do sałatki.
  8. Oddzielamy mięso od kości, możemy dodać także mięso z łapek (rapek).
  9. Mięso dodajemy do salaterek z pokrojoną marchewką.
  10. Wkładamy też groszek i ćwiartki lub plasterki jaj ( ale jaja nie są konieczne).
  11. Zalewamy przestudzonym wywarem z mięsa i łapek.
  12. Odstawiamy do zastudzenia.
  13. Jest to bardzo delikatna w smaku i smaczna galareta.
  14. Podajemy ją jako zimną przekąskę z pieczywem i ćwikłą lub chrzanem.
  15. Można też podać do niej plasterki cytryny lub winny ocet.
Śniadanie kurczak mięso przekąska przystawka galareta łapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze