Galareta z drobiu z curry

Delikatna w smaku galareta. Podajemy ją jako zimną przekąskę z pieczywem i ćwikłą lub chrzanem.

GalaretaPrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
160 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Składniki:

  • kurczak - 1/2 szt
  • kurze łapki - 0,6 - 1 kg
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz - 10 ziarenek
  • czosnek - 3 ząbki
  • majeranek
  • curry - 1/2 - 1 łyżeczka
  • pietruszka korzeń - 2 szt (5 - 10 dag)
  • seler - 1 mały kawałek
  • marchew - 2 średnie szt
  • groszek konserwowy - wg uznania
  • jaja na twardo - wg uznania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka myjemy, sprawiamy, osuszamy, kroimy na kawałki.
  • Łapki - rapki kurze po dokładnym oczyszczeniu po oczyszczeniu myjemy, osączamy i wstawiamy do gotowania.
  • Zalewamy wrzątkiem tak, by woda była około 8-10cm nad łapkami (Łapki dodajemy, by galareta miała swój własny "klej" - żelujący, by nie używać do tego celu żelatyny w proszku).
  • Po 40 minutach od chwili, gdy rapki zaczęły się gotować dodajemy sprawionego kurczaka, marchew, pietruszkę i seler w całości, oraz liście laurowe (2 - 3 szt), pieprz w ziarenkach i gotujemy na wolnym ogniu, tak, aby kurczak się nam ugotował, a rapki dobrze rozgotowały, wtedy puszczą klej.
  • 10 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek, sól, czosnek roztarty z solą i curry.
  • Odstawiamy i przecedzamy... marchew kroimy na plasterki i rozkładamy do naczyń, w których będzie galareta.
  • Selera i pietruszkę możemy wykorzystać do sałatki.
  • Oddzielamy mięso od kości, możemy dodać także mięso z łapek (rapek).
  • Mięso dodajemy do salaterek z pokrojoną marchewką.
  • Wkładamy też groszek i ćwiartki lub plasterki jaj ( ale jaja nie są konieczne).
  • Zalewamy przestudzonym wywarem z mięsa i łapek.
  • Odstawiamy do zastudzenia.
  • Jest to bardzo delikatna w smaku i smaczna galareta.
  • Podajemy ją jako zimną przekąskę z pieczywem i ćwikłą lub chrzanem.
  • Można też podać do niej plasterki cytryny lub winny ocet.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy