Foccacia rozmarynowo-oliwkowa

Kolejna odsłona drożdżowego pieczywa, tym razem prosto z Włoch. Bardzo tłuste, ale smakowite.

PieczywochlebfocacciaZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 189 głosów)

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób (mi wyszła z tego forma 16x16 cm i 22x30 cm)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 650 g mąki pszennej
  • 50 ml dobre oliwy z oliwek
  • 10 g soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek do podlewania i posmarowania
  • ok. 4 gałązek rozmarynu
  • czarne oliwki bez pestek
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i mieszamy aż do rozpuszczenia. Połowę mąki przesiewamy do wysokiej miski, dolewamy rozczyn i dodajemy połowę posiekanego rozmarynu. Mieszamy rózgą lub drewnianą łyżką. Odstawiamy na godzinę, żeby zaczyn mógł popracować. Oczywiście pamiętamy o przykryciu miski folia spożywczą lub serwetką płócienną. Po godzinie dodajemy sól, mąkę i 50 ml oliwy. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem zaopatrzonym w hak. Wyrabiamy ok 10 minut. Spłaszaczamy ciasto, smarujemy oliwą (nie całymi 100 ml!) i odsatawiamy na 30-60 minut. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto i formujemy zgrabny placek spłaszczając go palcami, znów pozostawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją obiętość. Na koniec robimy w cieście dziurki palcami, w każdą z dziurek wlewamy trochę oliwy z oliwek, wkładamy po kilka listków rozmarynu i w różnych odległościach wciskamy oliwki. Posypujemy solą. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ja nieodzownie wkładam na dolną półkę piekarnika blaszkę z wodą, na chwilę przed zapakowaniem ciasta do piekarnika. W trakcie pieczenia, dobrze jest podlewać focaccię oliwą, żeby nie wyschła. Najlepsza na gorąco prosto z pieca, ale jak Wam zostanie na drugi dzień, świetnie się sprawdza jako chleb tostowy :)))
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy