Focaccia z suszonymi pomidorami, szynką i cebulką

Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej. Stanowi płaskie ciasto z oliwą, pochodzi z Ligurii.

focacciaPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 198 głosów)

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
  • 210 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • pieprz
  • Na wierzch: świeże zioła, cebula, suszone pomidory, szynka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
  • Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.
  • Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebuli i zioła. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy