Focaccia z pasternakiem

Tym razem focaccię robimy inaczej. Dodajemy do niej pasternak i papryczkę jalapeno - jeśli lubicie pikantne dania, śmiało dorzućcie jej jeszcze więcej!

focacciaDania główne

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 143 głosów)

Składniki:

  • 23 dag mąki
  • 140 ml mleka
  • 1 i 1/2 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 25 dag pasternaku
  • 1–2 strączki papryczki jalapeño
  • łyżeczka oliwy
  • sól grubo mielona
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy i wlewamy letnie mleko, wsypujemy drożdże oraz cukier i pozostawiamy na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy szczyptę soli i oliwę. Wyrabiamy całość przez ok. 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Obrany pasternak kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzamy i osuszamy. Papryczki kroimy w plasterki razem z pestkami.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, po czym lekko rozwałkowujemy. Wciskamy w nie pasternak oraz papryczki i pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku przez ok. 8 min. Focaccię podajemy skropioną oliwą i ewentualnie posypaną grubo mieloną solą oraz pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz też przepis: Focaccia z rozmarynem i solą morską

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy