Filety z kurczaka z kokardkami

Nie takie zwykłe filety z kurczaka, a wszystko za sprawą marynaty z czosnku, cynamonu, octu jabłkowego i ostrej papryki. Filety z kurczaka po grillowaniu nie będą za suche, a doprawione i soczyste.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • marynata: 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • malutka szczypta cynamonu
  • ostra mielona papryka
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • do smażenia: klarowane masło
  • płynny miód
  • dodatki: puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • słoik selera sałatkowego
  • 2 kwaśne, twarde jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki już ugotowanego al dente makaronu kokardki
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty dokładnie ucieramy i nacieramy nią filety z kurczaka z obu stron. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godz., (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy i zostawiamy, aby mięso ” doszło” do temperatury otoczenia.
  2. Na grillowej patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła, smażymy filety z kurczaka (nie usuwamy z nich marynaty) w sumie ok. 10 min z obu stron, regularnie je obracając. 1–2 min przed końcem smarujemy je miodem i podkręcamy trochę ogień, aby apetycznie się skarmelizowały z wierzchu. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy filety z kurczaka, aby odpoczęły.
  3. Kukurydzę, ananas i seler dokładnie osączamy z zalew. Jabłka obie ramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy natychmiast sokiem z cytryny. W salaterce mieszamy makaron, jabłka, kukurydzę, seler i podzielonego na mniejsze kawałki ananasa. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z majonezem (w ilości wedle uznania) oraz natką pietruszki.
  4. Sałatkę wykładamy na owalny półmisek, na wierzch kładziemy plasterki przygotowanych filetów z piersi (najlepiej kroić je ukośnie).
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Najlepiej wymieszać dzień wcześniej z przyprawami, aby ich smaki dobrze się przegryzły.

Zobacz też: kurczak na butelce

filet z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze