Filet z kurczaka w sosie cydrowo-ananasowym

Filety z kurczaka w ostro- słodkim sosie z ananasem i rodzynkami.

Dodany przez:

Filet z kurczaka w sosie cydrowo-ananasowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 filety z kurczaka-400g,
  • 1 puszka pokrojonego w kostkę ananasa (300g) w delikatnym syropie (200ml),
  • 1 opakowanie śmietany light-200g,
  • 1 pełna łyżka stołowa musztardy z dodatkiem chrzanu,
  • 200ml francuskiego cydru,
  • 3 łyżki stołowe rodzynek,
  • margaryna do smażenia,
  • sól morska, pieprz i ostry sos portugalski piri-piri do smaku.

Przygotowanie

  1. 1) Myję mięso pod kranem z wodą i suszę papierowym ręcznikiem,
  2. 2) Następnie solę, pieprzę i skrapiam porządnie sosem piri-piri,
  3. 3) Na rozgrzanej patelni na margarynie smażę filety z obu stron do zrumienienia, przez około 10 minut.
  4. 4) Następnie zdejmuję je z patelni,
  5. 5) Odsączam ananasa z syropu,
  6. 6) Na patelnię wlewam syrop, dodaję musztardę i energicznie mieszam,
  7. 7) Gdy sos zacznie wrzeć, dodaję cydr, rodzynki, śmietanę i dokładnie mieszam,
  8. 8) Następnie gdy sos powtórnie zacznie wrzeć, wkładam do niego usmażone filety z kurczaka,
  9. 9) Smażę na średnim ogniu do zgęstnienia sosu przez około 15 minut.
  10. 10) Podaję na przykład z ugotowanym ryżem z szafranem i rodzynkami.
mięso obiad kolacja sos śmietana ananas rodzynki filet z kurczaka cydr
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze