Filet z kurczaka w sosie cydrowo-ananasowym

Filety z kurczaka w ostro- słodkim sosie z ananasem i rodzynkami.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 175 głosów)

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka-400g,
  • 1 puszka pokrojonego w kostkę ananasa (300g) w delikatnym syropie (200ml),
  • 1 opakowanie śmietany light-200g,
  • 1 pełna łyżka stołowa musztardy z dodatkiem chrzanu,
  • 200ml francuskiego cydru,
  • 3 łyżki stołowe rodzynek,
  • margaryna do smażenia,
  • sól morska, pieprz i ostry sos portugalski piri-piri do smaku.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1) Myję mięso pod kranem z wodą i suszę papierowym ręcznikiem,
  • 2) Następnie solę, pieprzę i skrapiam porządnie sosem piri-piri,
  • 3) Na rozgrzanej patelni na margarynie smażę filety z obu stron do zrumienienia, przez około 10 minut.
  • 4) Następnie zdejmuję je z patelni,
  • 5) Odsączam ananasa z syropu,
  • 6) Na patelnię wlewam syrop, dodaję musztardę i energicznie mieszam,
  • 7) Gdy sos zacznie wrzeć, dodaję cydr, rodzynki, śmietanę i dokładnie mieszam,
  • 8) Następnie gdy sos powtórnie zacznie wrzeć, wkładam do niego usmażone filety z kurczaka,
  • 9) Smażę na średnim ogniu do zgęstnienia sosu przez około 15 minut.
  • 10) Podaję na przykład z ugotowanym ryżem z szafranem i rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy