Filet drobiowy w sosie paprykowym

gdy mamy zapasy zimowe to danie można zaliczyć jako ekspresowe

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)

Składniki:

  • 3 pojedyńcze filety drobiowe
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 słoik sosu wg tego przepisu
  • 3 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • ZALEWA:
  • 0,5 litra keczupu pikantnego np. Pudliszki
  • 0,5 litra keczupu łagodnego
  • 2łyżki sosu Chili słodko- pikantnego Tao –Tao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 15 łyżek cukru
  • 2,5 łyżeczki soli naturalnej
  • Oczyszczone warzywa pokroić w kostkę.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • WYKONANIE SOSU:
  • Składniki zalewy zagotować, dodać warzywa, wymieszać i gotować na srednim ogniu 20 minut.
  • Przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 5 minut.
  • Z tej porcji wyszło 5 słoików 0,7 litra i 2 0,9- litrowe .
  • WYKONANIE OBIADU:
  • Filety drobiowe po umyciu pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą złocistą.
  • Odstawić na 30 minut, potem obsmażyć na rozgrzanym oleju
  • Otworzyć 1 słoik sosu poj. 0,9 litra i wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić kilka minut.
  • Podać z ugotowanym ryżem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy