Faszerowane muszle podgrzybkami i zapiekane w beszamelu

Faszerowane muszle podgrzybkami i zapiekane w beszamelu

ZapiekankiSosysos beszamelowydania z makaronem

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 146 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • 16-18 szt. makaronu muszli (conchiglioni)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • Składniki na farsz:
  • 10 średnich podgrzybków
  • 1 średni por
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Podgrzybki oczyszczamy
  • płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzana oliwę i podsmażamy ok. 10 min. Por i cebulę kroimy w kostkę
  • dodajemy do grzybów
  • mieszamy i smażymy na średnim płomieniu do momentu aż cebulka będzie szklista. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Gotujemy makaron al dente (ok. 12 min) w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C
  • Nadziewamy muszle farszem i odstawiamy.
  • Przygotowanie sosu beszamelowego:
  • Przed przygotowaniem sosu proponuję wyjąć wszystkie niezbędne produkty
  • aby były pod ręką.
  • W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło
  • posypujemy mąką i energicznie mieszamy tylko do połączenia składników. Nie rumienimy. Stopniowo wlewamy mleko i szybko mieszamy do zgęstnienia sosu. Wlewamy pozostałą część mleka i ponownie
  • energicznie mieszamy. W szklance roztrzepujemy żółtko z 2 łyżkami sosu i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Proponuję lejącą jak na naleśniki. Bo w trakcie zapiekania zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy startą gałkę muszkatołową
  • sól i pieprz.
  • Przygotowanie zapiekanki:
  • Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego
  • na wierzch układamy faszerowane muszle i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy