Faszerowane kwiaty cukinii

Przepis restauracji Na lato z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

dodany przez: mojegotowanie

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 155 głosów)


Składniki:

  • 8 kwiatów cukinii
  • 1 cukinia pokrojona
  • 200 g ricotty odsączonej przez noc
  • 25 g parmezanu startego
  • 50 g koziego sera
  • 20 g bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, delikatnie posiekanego
  • sól i pieprz do smaku
  • Panierka:
  • 2 jajka roztrzepane
  • 2 garście panko (japońska bułka tarta do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
  • garść mąki
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia
  • szczypta oregano
  • Do podania:
  • płatki parmezanu
  • kilka listków rukoli

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Wymieszaj ricottę, parmezan, kozi ser, bułkę tartą, tymianek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Powstałą masą nafaszeruj rękaw cukierniczy i nadziewaj kwiaty cukinii. Zawiń dobrze końce, żeby farsz nie wypadł podczas smażenia.
  • Przygotuj 3 głębokie talerze. Do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego panko wymieszane z oregano, do trzeciego roztrzepane jajka.
  • Rozgrzej olej do smażenia na średnim ogniu, aż będzie gorący. Powinien mieć temperaturę 170°C.
  • Zawinięte kwiaty cukinii obtocz najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w panko.
  • Zanurzaj ostrożnie kwiaty cukinii w oleju. Smaż, aż będą złociste. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym.
  • Cukinię pokrój na 8 długich plastrów. Dopraw je solą, pieprzem, posmaruj oliwą z oliwek i grilluj po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej na dużym ogniu patelni grillowej. Po zgrillowaniu przełóż prosto na talerze.
  • Na cukinii połóż usmażone kwiaty, posyp rukolą i płatkami parmezanu.

Porady

Faszerowany kwiat cukinii jest dość powszechnie spotykany, jednak opracowałem przepis na swój własny sposób i szczerze przyznaję, że jest to jedno z moich najlepszych dań. Szczególnie dobrze komponuje się z panko, które w domowych warunkach można również zastąpić bułką tartą. Panko, którego używam do przepisu, to zmielona, jednodniowa focaccia. Nadaje ona daniu trzeciego wymiaru chrupkości.

Zobacz też: Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy