Dżem truskawkowy z cytrusami

Egzotyczny dżem truskawkowy? Bardzo proszę! Wystarczy dodać do truskawek nieco pomarańczy, zielonego i czerwonego grejpfruta oraz limonki i cytryny.

Przetwory

Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)

Składniki:

  • 80 dag truskawek
  • czerwony grejpfrut
  • zielony grejpfrut
  • 2 pomarańcze (najlepiej jedna zwykła, druga – czerwona)
  • cytryna
  • limonka
  • 80 dag cukru lub 2 opakowania cukru żelującego 3:1

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie owoce czyścimy: truskawki szypułkujemy, cytrusy obieramy ze skórki i albedo, kroimy, zachowując sok. Wszystkie składniki mieszamy w rondlu z cukrem, od zawrzenia gotujemy, mieszając, aż piana zniknie.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Dżem truskawkowy z kiwi i limonką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy