Drożdżowy zawijaniec z gruszkami

Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie: 1 godz. Pieczenie: ok. 50 min Porcja: 310 kcal

Dodany przez:

Drożdżowy zawijaniec z gruszkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
310 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 jajka
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 dag drożdży
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 15 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 duże twarde gruszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • mąka do podsypywania
  • łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Z 1/2 szklanki cukru i kilku łyżek wody ugotować gęsty syrop. Włożyć gruszki, gotować ok. 5 minut. Odcedzić, dokładnie osączyć, ostudzić.
  2. Margarynę stopić, przestudzić. Drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną, dodać jajka, żółtko, cukier waniliowy, rozpuszczony tłuszcz i przesianą mąkę. Wymieszać, dokładnie wyrobić.
  3. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt. Posmarować olejem, oprószyć cynamonem, posmarować dżemem porzeczkowym. Rozłożyć kawałki gruszek, ciasto zwinąć, zlepić dokładnie oba końce.
  4. Z rulonu uformować rogal, ułożyć w okrągłym prodiżu lub w dużej tortownicy. Formę przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180-200 C. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.
deser gruszki Dżem rolada ciast drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy