Drożdżowa baba

Obowiązkowa na honorowym miejscu stołu.

babki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 1 większy igotowany ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło stopić i przestudzić, drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką maki dolać do tego troszkę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości w trakcie ucierania dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii do utartych żółtek dodać przesianą mąkę i rozgniecionego dokładnie ziemniaka, następnie dolać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, ciasto wyrabiać kilka minut ( ja robiłam robotem) na koniec dodać do ciasta rozpuszczone masło, rodzynki i skórkę dokładnie wszystko jeszcze chwilkę wyrabiać. Ciasto jest dosyć luźne jak na drożdżowe.
  • Dużą formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto od razu bez wcześniejszego wyrastania, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 160st i piec babkę około 50 minut do suchego patyczka.
  • Lukier: Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku pomarańczowego na gładki i lejący się lukier. Przygotowanym lukrem polać upieczoną i wystudzona babkę.

Porady

Dzięki ziemniakom babka długo zachowuje wilgoć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy