Drożdżowa baba

Obowiązkowa na honorowym miejscu stołu.

Dodany przez:

Polana lukrem wygląda jak dostojna dama.

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 1 większy igotowany ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Masło stopić i przestudzić, drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką maki dolać do tego troszkę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości w trakcie ucierania dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii do utartych żółtek dodać przesianą mąkę i rozgniecionego dokładnie ziemniaka, następnie dolać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, ciasto wyrabiać kilka minut ( ja robiłam robotem) na koniec dodać do ciasta rozpuszczone masło, rodzynki i skórkę dokładnie wszystko jeszcze chwilkę wyrabiać. Ciasto jest dosyć luźne jak na drożdżowe.
  2. Dużą formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto od razu bez wcześniejszego wyrastania, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 160st i piec babkę około 50 minut do suchego patyczka.
  3. Lukier: Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku pomarańczowego na gładki i lejący się lukier. Przygotowanym lukrem polać upieczoną i wystudzona babkę.

Wskazówki

Dzięki ziemniakom babka długo zachowuje wilgoć.

jajka rodzynki ziemniak cukier.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze