Domowe pieczywo na knysze

Domowe pieczywo na knysze z Wrocławia to przepis Beaty Śniechowskiej na bułki faszerowane mięsem lub serem. W tej wrocławskiej wersji knysze to rodzaj fast foodu w zdrowszej wersji i bez określonych reguł, jaki rodzaj mięsa czy warzyw ma być w farszu. Knysze można upiec wcześniej, a chwilę przed podaniem podpiec 3-4 minuty w opiekaczu. Sprawdźcie przepis na knysze.

Autor przepisu: Beata Śniechowska

Pieczywobułki drożdżowe

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 140 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Do miski wsypujemy mąkę, otręby i suche drożdże. Wlewamy wodę i mieszamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakiem do wyrabiania). Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2.Ciasto ponownie wyrabiamy, uderzamy kilka razy o blat i dzielimy na 4 duże kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 25 cm. Podsypujemy stolnicę mąką, układamy rozwałkowane placki, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • 3.Piekarnik (razem z blachą) rozgrzewamy do 220°C. Oprószone mąką placki wkładamy partiami do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut, aż wyrosną okrągłe „chlebki”. Po upieczeniu lekko studzimy i przekrawamy. Chlebki na knysze można dowolnie nadziewać.

Porady

Beata Śniechowska poleca domowe pieczywo na knysze - to jedna z pozycji w jej restauracji Młoda Polska bistro & pianino we Wrocławiu. Serwujemy obecnie trzy rodzaje knyszy. Podstawą jest rzemieślnicze pieczywo wykonane z najlepszych rodzajów mąki i otrębów. Szefowa kuchni tak opisuje swoje specjały, czyli knysze: "Jeżeli chodzi o wnętrze, jest to już czysta zabawa składnikami i formą. Duszona na maśle kukurydza z mac and cheese i ’Ndują (pikantną kalabryjską kiełbasą), truskawkowy keczup czy burger z sezonowanego na sucho antrykotu to tylko niektóre pomysły na wypełnienie pysznego pieczywa po same brzegi".

Notka redakcyjna

Knysze - w zależności od regionu Polski - mają różną interpretację w przepisie. Stąd z jednej strony wrocławskie knysze, czyli bułki wypełnione rozmaitymi dodatkami. Natomiast na Podkarpaciu knysze to smażone lub pieczone pierogi z ziemniaczanym farszem. Knysze bieszczadzkie mogą być z ziemniakami i cebulą lub ziemniakami i serem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy