Deser z sosem owocowym

Deser, który zachwyci każdego !

Desery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 197 głosów)

Składniki:

  • na mus:
  • 20 dag borówek amerykańskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka galaretki wiśniowej
  • na krem z mascarpone:
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 125 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:
  • sos deserowy o smaku mango
  • wiśnie suszone

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy mus z borówek:
  • Borówki zasypujemy cukrem, gotujemy około 10 minuty na średnim ogniu. Dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy. Dokładnie miksujemy. Przekładamy do 6 pucharków o pojemności 150 ml.
  • Przygotowujemy krem z mascarpone:
  • Śmietanę miksujemy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz cukier wanilinowy.
  • Ciągle miksując na niewielkich obrotach, dodajemy mascarpone.
  • Rozkładamy na musie z borówek.
  • Na środku nakładamy spory kleks sosu deserowego. Przybieramy suszonymi wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy