Cynamonowe sakiewki z karmelizowaną śliwką i jabłkiem

Sakiewki wyglądem przypominają gruzińskie chinkali, ale farszem Was zaskoczą:) Smacznego!

Dodany przez:

Cynamonowe sakiewki z karmelizowaną śliwką i jabłkiem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
115 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Farsz:
  • 2 jabłka
  • 12 śliwek węgierek
  • 2 łyżki brązowego cukru (może być biały jak nie macie brązowego)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Olej rzepakowy
  • Ciasto na sakiewki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • Sól, cynamon

Przygotowanie

  1. Farsz:
  2. Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wydrążone śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy cukry i dusimy do miękkości, do uzyskania konsystencji dżemu. Jeżeli chcecie możecie potem farsz zblenderować, ja jednak używam takiego jaki wyjdzie – jedząc sakiewki czuć owoce.
  3. Ciasto:
  4. Mieszamy mąkę z wodą i olejem, przyprawiamy solą, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Wyrabiamy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy.
  5. Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju, gotujemy na średnim ogniu od czasu wypłynięcia około 3-5 minut.
  6. Posypuję kruszonką i polewam odrobiną klarowanego masła.
obiad przekąska deser pierogi Dżem cynamon sakiewki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy