Crostata – włoska tarta ze śliwkami wg Aleex

Pyszna tarta ze śliwkami.

dodany przez: Aleex

ciasto z owocami kruche ciasto Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 199 głosów)


Składniki:

  • • 250 g mąki pszennej
  • • 130 g masła
  • • szczypta soli
  • • kilka łyżek zimnej wody
  • • 45 dag śliwek lub innych owoców
  • • kilka łyżeczek cukru
  • • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • • cukier trzcinowy

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, wypestkować, przekroić na połówki i zasypać kilkoma łyżeczkami cukru, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i kawałki zimnego masła.
  • 3. Wyrobić ciasto opuszkami palców, aby konsystencja przypominała wilgotny piasek.
  • 4. Dodać kilka łyżek zimnej wody(dodałam 4), zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  • 5. Ciasto wyjąć, rozwałkować, tak aby przybrało kształt koła, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Na środku ułożyć owoce, zostawiając spory margines wolny.
  • 7. Brzegi ciasta zawinąć do środka, lekko posklejać ciasto w kilku miejscach, aby się nie rozchylało. Oprószyć cukrem trzcinowym.
  • 8. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, następnie piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 9. Po upieczeniu kroić na porcje. Podawać z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany.
  • Smacznego.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/09/crostata-woska-tarta-ze-sliwkami-wg.html
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy