ciasto z porzeczkami i jabłkami

Ciasto ucierane, szybkie, pyszne, pełne jabłek i porzeczek.

ciasto ucieraneciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 171 głosów)

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 2 garście porzeczek czerwonej i czarnej
  • 1 łyżka masła
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szkl cukru pudru trzcinowego (może być też zwykły puder)
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 4 małe jajka lub 3 duże
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cukru trzcinowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • abłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić wg uznania. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać jabłka i porzeczki, chwilę podsmażyć. Odstawić.
  • Masło zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym, dodać stopniowo jajka i z każdym mieszać mikserem ok 30 sekund. Dodać skórkę z cytryny oraz na przemian przesianą mąkę i mleko.
  • Ciasto wyłożyć do wysmarowanej okrągłej foremki. Dodać owoce i posypać cukrem trzcinowym.
  • Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • Smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy