Ciasto z jagodami

Smak lata :)

Ciastaciasto z owocamiDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 150 głosów)

Składniki:

  • mąka pszenna razowa typ 2000 - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • śmietana - 2 łyżki
  • margaryna lub masło - 3/4 kostki
  • jajka - 4 sztuki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • jagody - 2 szklanki
  • kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Dokładnie umyć jagody
  • 2. Wymiesza razem: mąkę pszenną razową, kurkumę, mąkę ziemniaczaną, Kasię, cukier, jajka, śmietanę.
  • 3. Zagnieść ciasto.
  • 4. Dodać kardamon i proszek do pieczenia.
  • 5. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 6. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  • 7. Wyłożyć pergaminem formę do pieczenia.
  • 8. Ciasto podzielić na 2 części.
  • 9. Jedną wyłożyć na blachę, drugą ponownie wstawić do lodówki.
  • 10. Na warstwie ciasta ułożyć jagody.
  • 11. Przykryć drugą warstwą ciasta.
  • 12. Wstawić do piekarnika.
  • 13. Piec ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy