Ciasto z burakami, orzechami i żurawinami

Nie żałujcie dodatków, będzie co pochrupać.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • po 5 dag orzechów laskowych, włoskich i suszonej żurawiny + po trochu każdego do posypania
  • 3 jajka
  • 25 dag cukru
  • 20 ml oleju
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 15 dag upieczonych czerwonych buraków, drobno startych lub zmiksowanych
  • 4 łyżki żurawiny ze słoika (jak do mięs) tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
  2. Średniej wielkości keksówkę natłuszczamy.
  3. Oba rodzaje orzechów prażymy w piekarniku, aż się zezłocą, jeszcze ciepłe zawijamy w torebkę i tłuczemy.
  4. Jajka ucieramy z cukrem, następnie z olejem, porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  5. Nadal ucierając, dodajemy buraki i orzechy, na koniec wrzucamy suszone żurawiny i mieszamy.
  6. Masę przekładamy do formy, pieczemy ok. 35 min, do suchego patyczka.
  7. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, smarujemy z wierzchu żurawiną ze słoika, posypujemy orzechami i suszonymi żurawinami.
  8. Do ciasta, dla ładniejszego koloru, można dosypać 1–2 łyżki naturalnego kakao. Warto rozważyć zastąpienie cukru miodem – wystarczy już 15 dag, najlepiej gryczanego.
  9. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
ciasto orzechy buraki żurawina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze