Ciasto oliwkowe

Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 360 kcal

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta Szynki Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
360 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 177 głosów)


Składniki:

  • 25 dag mąki
  • torebka suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 10 dag surowej, wędzonej szynki
  • 4 jajka
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag oliwek (czarnych i zielonych, nadziewanych papryką)
  • po szczypcie tymianku i majeranku
  • sól

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać, wymieszać z suszonymi drożdżami, oliwą i winem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  • Szynkę drobno pokroić, orzechy posiekać, oliwki przekroić na pół.
  • Ciasto wyrabiać wbijając po jednym jajka, wsypać szczyptę soli. Dodać szynkę, ser, orzechy i oliwki, posypać majerankiem i tymiankiem, dokładnie wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 C.

Kalorie: 360

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy