Ciasto kokosowo-cytrynowe.

Ciasto kokosowo-cytrynowe z czekoladą i migdałami.

dodany przez: suve

ciasto z owocami Desery Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 155 głosów)


Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki maki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 400ml kefiru
  • pół litra śmietany kremówki 30 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 8 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • migdały

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo i powoli cukier. Miksować. Następnie żółtka, miksować. Na sam koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
  • Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 30 minut w 170 st. C.
  • Wiórki kokosowe zalać kefirem na ok. 20 minut.
  • Obie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Schłodzić do momentu aż będą już powoli tężeć.
  • Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Dodać tężejącą galaretką, wszystko miksować. Na sam koniec dodać wiórka kokosowe. Masa jest gotowa do przełożenia.
  • Biszkopt przeciąć na pół. Pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć masą kokosowo-cytrynową (3/4 całości). Przykrywamy kolejnym plackiem i wylewamy pozostałą część masy (ok. 1/4 całości). Dla dekoracji można polać wierzch ciasta czekoladą wykonaną ze swojego ulubionego przepisu. Udekorować płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy