Ciasto "Bez nazwy"

Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną oraz kawałkami galaretki w różnych kolorach udekorowane czekoladą

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 8 jaj
  • 16dkg mąki pszennej
  • 4 dkg kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 500ml śmietany kremówki do ciast
  • 4 galaretki - wiśniowa, agrestowa, pomarańczowa, cytrynowa
  • śmietana śnieżka w proszku
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem pudrem, gdy będzie ubite wymieszać z żółtkami oraz dodać mąkę, kakao, oraz łyżkę proszku do pieczenia. Biszkopt przekroić wzdłuż. Galaretki : w 4 kolorach rozpuścić każdą w jednej szklance wody, najlepiej wiśniową, pomarańczową, agrestową oraz cytrynową. Trzy pierwsze włożyć do lodówki, gdy będą usiadnięte pokroić w kostkę.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając tężejącą galaretke cyrtynową oraz dosypując śnieżki. Trochę śmietany odlać na głęboki talerz. Pokrojoną galaretkę dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć. Gorę biszkopta posmarować ubitą śmietaną z talerza, udekorować gorzką czekoladą startą na tarce. Ciasto włożyć do lodówki.
deser ciasto biszkopt galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze