Ciastka śmietankowe (bez dodatku jajek)

Są to ciastka, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie wyglądają.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • mąka (tyle ile się wgniecie - około 3 szklanek)
  • dżem

Przygotowanie

  1. 2 - 3 szkalnki mąki wsypać do miski, posiekać z margaryną i śmietaną. Wyrobić ciasto o takiej konsystencji, by było miękkie i dawało się rozwałkować bez podsypywania mąką (jeżeli jest zbyt luźne dodać mąki). Ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklaneczką krążki. W połowie krążków wyciąć małą dziurkę. cisteczka ponakłuwać widelcem. Blachę posypać cienko mąką i ułożyć na niej ciasteczka. Piec 10-15 min w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka ostudzić. Na krążki bez dziórki nałożyć dżem i przykryć je krązkami z dziórką.
  2. SMACZNEGO!
przekąska deser pyszne ciastka kruche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze