CIASTECZKA CYTRYNOWE NA HALLOWEEN I NIE TYLKO

Pyszne kruche ciasteczka. Ładnie opakowane mogą być pomysłowym prezentem.

Dodany przez:

CIASTECZKA CYTRYNOWE NA HALLOWEEN I NIE TYLKO

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • aromat cytrynowy do ciasta
  • 1 jajko
  • opakowanie kolorowych pisaków cukrowych do dekoracji
  • (np dr Oetker 4 sztuki - ok 6 zł)
  • Podane proporcje powinny wystarczyć na około 40-50 ludzików

Przygotowanie

  1. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Rozcieramy lub siekamy z dobrze schłodzonym masłem.
  3. Dodajemy cukier puder, jajko i całą buteleczkę aromatu cytrynowego.
  4. Wałkujemy dosyć cienko (poniżej 0,5 cm). Ciasto jest dosyć kruche, warto więc wałkować je porcjami.
  5. Wycinamy foremką ludziki lub inne kształty, w zależności od potrzeby.
  6. Jeśli wykonujemy halloweenowe ludziki, kończyny odcinamy przed pieczeniem.
  7. Wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10 minut.
  8. Ciastka nie powinny się zrumienić, powinny być raczej "blade". Gdy zobaczymy, że choć troszkę zaczynają brązowieć od spodu, natychmiast je wyciągamy.
  9. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mogą być lekko wilgotne i miękkie. Gdy wystygną nabiorą pysznej kruchości.
  10. Ciastka dekorujemy dopiero gdy będą zupełnie zimne.
  11. Pisaki trzeba dobrze ogrzać i w czasie dekorowania cały czas trzymać w ciepłym miejscu, żeby lukier miał odpowiednią konsystencję. Ciasteczka najlepiej układać jedno obok drugiego, żeby lukier się nie skruszył.
  12. Smacznego :)
Boże Narodzenie przekąska deser dla dzieci ciasteczka ciastka cytrynowe halloween
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy