Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi

Pyszny chlebek

chlebZakwas

Czas przygotowania:
2880 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 188 głosów)

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 120g zakwasu
  • 280 g wody
  • 260 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g mąki żytniej typ 720
  • Namaczanka:
  • 100 g płatków owsianych
  • 260 g wody
  • Pozostałe składniki:
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 360g wody
  • 250 g mąki żytniej typ 1050
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • Dodatkowo: Płatki i słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pierwszego dnia rano dokarmić zakwas, wieczorem przygotować zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać obie mąki i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką. W drugiej miseczce umieścić płatki owsiane i zalać je wrzątkiem, przykryć. Obie miski zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (max do 18h).
  • Następnego dnia rano wrzucić do miski cały zaczyn, dodać namoczone płatki owsiane oraz dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz mąk. Zmiksować. Dosypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując.
  • Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto jest gęste i klejące, można wyrobić w robocie lub mikserze, ale należy uważać aby go nie spalić. Początkowo miksowałam mikserem, później, w połowie dosypywania mąki zaczęłam wyrabiać ręką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 3 h do wyrastania.
  • Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i umieścić w formie (ciasta jest mniej więcej na 3 keksówki, ja włożyłam swój chleb do 1 małej keksówki i drugiej formy, o objętości mniej więcej 2 keksówek. Co widać na zdjęciu). Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Posmarować mlekiem lub wodą, posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić chlebki, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 20 stopni (po tym czasie wyjęłam mały chlebek, a duży dopiekałam jeszcze 5 minut, bez formy).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy