Chleb na bidze

pyszny!

chleb

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 168 głosów)

Składniki:

  • BIGA
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,25 szklanki wody
  • 0,25 łyżeczki suchych drożdży
  • Ciasto właściwe:
  • 3 szklanki maki pszennej typ 650
  • 1,25 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wodę. Zamieszać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Odstawić na minimum 12 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ja swoją bigę wyrobiłam w maszynie do chleba i na noc w niej zostawiłam).
  • Następnego dnia do bigi dołożyć pozostałą mąkę, wodę, sól oraz drożdże i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (ponownie zagniotłam w maszynie).
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (długość 30 cm). Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić chleb. Piec 40 minut. po tym czasie wyjąc z formy i dopiekać od spodu jeszcze 5-10 minut w zależności od potrzeby. Chleb wystudzić na kratce, kroić dopiero gdy ostygnie
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy