Cebulowe confit z pomidorami

Cebulowe confit z pomidorami łatwa przekąska o bardzo wyraźnym ostrym smaku. Sprawdzi się jako śniadanie w gronie znajomych.

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 175 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Szalotki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 min, odcedzamy, studzimy, usuwamy skórki, nacinamy ostrym nożem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC.
  • 2.Szalotki, przecięte na połówki lub ćwiartki żółte pomidorki, strączek chili podzielony na 3 części i obrany czosnek umieszczamy w wąskim, głębokim naczyniu do pieczenia, dodajemy sól oraz listki laurowe, zalewamy oliwą tak, aby wszystko było zanurzone. Przykrywamy szczelnie folią aluminiowa. Pieczemy 45 min. Po wystudzeniu podajemy ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy