Carpaccio z łososia na kanapki

Carpaccio z łososia na kanapki to znakomite śniadanie nie tylko na Wielkanoc. Rzeżucha i szczypiorek dodadzą oczekiwanej ostrości. Carpaccio z łososia to także pomysł na doskonałą przystawkę.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 5 jagód jałowca
  • 2–3 łyżeczki grubej soli
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • pęczek koperku
  • 2–3 łyżeczki cukru
  • ok. 800 g surowego filetu z łososia (lub innej łososiowatej)
  • garść rzeżuchy
  • łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Pieprz, jałowiec, sól i gorczycę tłuczemy w moździerzu. Koperek siekamy, mieszamy z przyprawami z moździerza i cukrem, po czym dokładnie wcieramy w filet. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą, wkładamy pomiędzy dwie deski kuchenne, które też owijamy folią, aby ściśle przylegały do ryby, i wkładamy do lodówki na 2 dni, obracając co 12 godz.
  2. Odwijamy, ostrym nożem ścinamy cienkie płatki i układamy na półmisku. Posypujemy rzeżuchą, polewamy sosem z octu i oleju, dekorujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym i dipem rzeżuchowym.

Wskazówki

Zobacz także: pasta z sera camembert i bułeczki z białego sera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carpaccio łosoś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy