Calzone z pieczakami
Calzone z pieczakami - Przepis na Calzone z pieczakamiKruchy pieróg z pieczarkowym farszem :)
Składniki:
- CIASTO:
- - 25 g drożdży
- - 200 ml wody
- - łyżka oleju
- - łyżeczka soli
- -400 g mąki
- NADZIENIE:
- - cebula
- - 2-3 ząbki czosnku
- - 200 g pieczarek (ja dodałam więcej)
- - łyżka oleju
- - łyżka świeżego lub suszonego oregano
- - łyżka świeżej lub suszonej bazylii
- - łyżeczka cukru
- - 1/2 łyżeczki soli
- - szczypta pieprzu
- - starty ser (według uznania)
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- 1. Podgrzej wodę, wlej odrobinę do rozkruszonych drożdży i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wtedy dodaj resztę wody, olej, sól oraz mąkę. Wyrób masę na gładkie ciasto ręcznie, aż będzie odchodzić od brzegów miski.
- 2. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 40 min. Podgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- 3. Posiekaj cebulę i czosnek, oczyść i pokrój pieczarki. Wszystkie składniki podsmaż w rondelku z olejem. Dodaj zioła, cukier, pieprz i sól. Całość duś na wolnym ogniu przez około 15 minut a potem pozostaw do ostygnięcia.
- 4. Ciasto wyrób na stolnicy oprószonej mąką i podziel na 4 części. Z każdej z nich utwórz koło o średnicy ok 25 cm.
- 5. Połowę każdego placka posmaruj nadzieniem i posyp startym serem. Złóż ciasto i sklej je, przyciskając brzegi widelcem oprószonym mąką.
- 6. Ułóż calzone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w środkowej części piekarnika przez 15 min i od razu podawaj.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
120 min.

Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Bardzo smaczne i sycące danie.
Calzone z pieczarkami
Czas przygotowania:
90 min.

Same pyszności!
Calzone
Czas przygotowania:
15 min.

Wyśmienite, sycące danie idealne na obiad.
Calzone
Czas przygotowania:
45 min.

Przepis rodem z Włoch. Każdy kto lubuje sie w tej kuchni powinien spróbowć CALZONE!
Calzone
Czas przygotowania:
90 min.

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem :)
Calzone
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszna pizza-pieróg, do której można dodawać dowolne dodatki.
Calzone
Czas przygotowania:
120 min.

taka pizza zamknięta w pierogu
Calzone z gąsówkami
Czas przygotowania:
90 min.

Niezapomniany smak :)
CALZONE A'LA KEBAB
Czas przygotowania:
60 min.

Chrupiący drożdżowy pierogów z mięsem i soczystymi warzywami.