Calzone z pieczakami

Kruchy pieróg z pieczarkowym farszem :)

PizzaSzynki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 168 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • - 25 g drożdży
  • - 200 ml wody
  • - łyżka oleju
  • - łyżeczka soli
  • -400 g mąki
  • NADZIENIE:
  • - cebula
  • - 2-3 ząbki czosnku
  • - 200 g pieczarek (ja dodałam więcej)
  • - łyżka oleju
  • - łyżka świeżego lub suszonego oregano
  • - łyżka świeżej lub suszonej bazylii
  • - łyżeczka cukru
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - szczypta pieprzu
  • - starty ser (według uznania)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Podgrzej wodę, wlej odrobinę do rozkruszonych drożdży i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wtedy dodaj resztę wody, olej, sól oraz mąkę. Wyrób masę na gładkie ciasto ręcznie, aż będzie odchodzić od brzegów miski.
  • 2. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 40 min. Podgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • 3. Posiekaj cebulę i czosnek, oczyść i pokrój pieczarki. Wszystkie składniki podsmaż w rondelku z olejem. Dodaj zioła, cukier, pieprz i sól. Całość duś na wolnym ogniu przez około 15 minut a potem pozostaw do ostygnięcia.
  • 4. Ciasto wyrób na stolnicy oprószonej mąką i podziel na 4 części. Z każdej z nich utwórz koło o średnicy ok 25 cm.
  • 5. Połowę każdego placka posmaruj nadzieniem i posyp startym serem. Złóż ciasto i sklej je, przyciskając brzegi widelcem oprószonym mąką.
  • 6. Ułóż calzone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w środkowej części piekarnika przez 15 min i od razu podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
Calzone
Same pyszności!

Niunia_yea

Calzone