Burasek

smaczne ciacho do kawuni

Dodany przez:

Burasek

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 kisiele truskawkowe na 0,75 l. bez cukru
  • 2 budynie waniliowe po 40 gram bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Forma 22/31 cm wysłana papierem do pieczenia
  • 1 krem Karpatka oryginalny+ 2 szklanki mleka+ 16 gram cukru waniliowego+ 200 gram masła
  • ¾ szklanki dowolnego ponczu, ja użyłam soku Multiwitamina
  • Biała lub gorzka czekolada 50 gram

Przygotowanie

  1. 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej szklance mleka rozmieszać proszek Karpatka i wanilię, Wlać do wrzącego mleka i gotować energicznie mieszając do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać pokrojone masło, wymieszać do rozpuszczenia. Włączyć mikser i porządnie zmiksować.
  2. Rozgrzać piekarnik d 180 st.
  3. Wymieszać razem kisiel, budyń i proszek do pieczenia.
  4. Całe jajka ubić z solą, nadal ubijając dodawać po łyżce cukier i miksować ok. 8 minut.
  5. Zmniejszyć obroty i dodać suchą mieszankę: kisiel, budyń i proszek.
  6. Przelać do formy i piec ok. 35 minut. Wystudzone przekroić i nasączyć dowolnym ponczem.
  7. Na jeden blat wyłożyć ¾ budyniowej masy, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę masy budyniowej. Zetrzeć białą lub gorzką czekoladę.
deser ciasto masa budyniowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze